Must Cartier Parfum

By admin  

ploiesti-imobiliare-baicoi-bucuresti-ploiesti

Author: erwin costel

Asezare (date geografice)

Orasul Baicoi este situat în mijlocul judetului Prahova pe urmatoarele coordonate: 45,02 grade latitudine nordica si 25,52 grade longitudine sudica la o distanta de 20 km nord de Ploiesti, respectiv 16 km sud de Câmpina, la un nivel mediu de 250 m deasupra marii. Înaltimea maxima (406 metri), raportata la nivelul marii, se atinge în cadrul orasului Dealul Tintea. Orasul se întinde pe o lungime de 17 km (de la intrarea în Tufeni dinspre Mislea pâna la iesirea spre Gageni – Canton). Este dezvoltat practic de-a lungul arterei principale (Strada Republicii), din care pleaca mai multe strazi, acestea nedepasind însa ca lungime 2-3 km decât foarte rar.

[modifica] Clima

Clima orasului este continentala de deal, cu o temperatura medie anuala de 9-10 grade °C, media precipitatiilor fiind de aproximativ 600 mm anual.

[modifica] Facilitati

Baicoiul are încalzire bazata pe gaze naturale, orasul este electrificat în întregime, reteaua de apa si canalizare acopera mai mult de 70% din suprafata.

[modifica] Date istorice

Primele vestigii istorice descoperite pe raza orasului s-au gasit la Tintea si dateaza din aproximativ 341 î.Hr. Este vorba de monede dacice si un tezaur de tetradrahme. S-au descoperit si urme de asezari dacice din perioada Marelui Stat Dac (82-44 î.Hr.), precum si urme ale culturii Dridu (sec. VII-X). Atestarea documentara: 20 mai 1597, data legata de întâiul unificator al românilor Mihai Viteazul. Este vorba de un document domnesc prin care domnitorul da la schimb mosia Baicoiului lui Manole si Necula Logofat pentru a primi mosia Ploiestilor.

Alte date importante din istoria orasului:

* 1859-1860 – au loc manevrele armatei Principatelor Unite;
* 1948 – comuna Baicoi devine oras;
* 1968 – cu prilejul reorganizarii administrativ-teritoriale a tarii, orasul Baicoi se uneste cu comuna Tintea, sub titulatura de Baicoi, cu rang de oras.

[modifica] Demografie

Populatia activa reprezinta aproximativ 42% din total, iar mai mult de 60% este ocupata în industrie si servicii. Baicoienii sunt în proportie de 98% de nationalitate româna, restul fiind roomi, maghiari etc. De asemenea, în proportie de 97% baicoienii sunt crestini ortodocsi ca si religie, existând însa în oras si crestini catolici, adventisti, atei, evanghelisti, penticostali etc, majoritatea minoritatilor religioase având în oras locase de cult, case de rugaciune sau biserici. Ca o curiozitate, cei mai longevivi baicoieni au trait 104 ani: Ecaterina Dobrica (1840-1944), respectiv Vasile Cazan (1893-1997).

Evolutia populatiei la recensaminte:

[modifica] Componenta pe cartiere

Orasul Baicoi are în componenta urmatoarele cartiere:

* Schela, în care sunt concentrate cele mai importante unitati economice ale orasului, situat la intrarea în oras dinspre DN1 – Paralela 45;
* Tufeni, situat în nordul extrem al orasului, oarecum izolat de restul Baicoiul, alaturi de o mica zona cunoscuta sub numele de “Cotoiu”.
* “Centrul Vechi” al orasului, cândva loc de promenada si de întalniri pentru tinerii anilor ’65-’80, cu aleea sa de plopi falnici, reprezenta o atractie cu parfum interbelic datorita unora dintre cladiri si a domeniului Domnitei ….

Tot in aceasta zona se afla unitatile administrative ale orasului (Primarie, Fisc), Gradinita, Scoala generala “a domnului Ghenoiu” (Domnul Ghenoiu a fost un prestigios director al acestui lacas, sub îndrumarea caruia au activat cei mai straluciti profesori ai orasului din perioada 1960-1980, anume doamnele profesoare Popescu, Vasile, Oprisan, Diaconu, domnul invatator Popescu si domnul profesor Iancu Constantin), Liceul si o zona comerciala si de servicii;

* Liliesti, care în urma amplasarii aici a câtorva cvartale de locuinte în perioada comunista, tinde sa devina centrul orasului: depersonalizat, trist si lipsit de orice atractie pentru generatiile care vin.
* Dâmbu, situat în estul orasului, spre iesirea cu Scorteni si
* Tintea, fosta comuna, situata în SE, întinzându-se pâna la iesirea spre Gageni, respectiv Plopeni, cunoscuta în tara, si nu numai, pentru zacamintele de petrol si pentru proprietatile apelor din Valea Stelii (Senin).

‘Text aldin’Text aldin’

[modifica] Stema

Stema orasului Baicoi este un scut despicat. Prima parte, taiata, cuprinde sus, în câmp verde, trei lacrimi de argint; în câmp inferior, pe azur, se afla o acvila bicefala iesinda de argint. În partea din stânga, pe azur, sunt trei brâuri negre. Scutul este timbrat cu o coroana murala de argint cu trei turnuri crenelate.

Semnificatia elementelor este:

* Lacrimile de argint si acvila bicefala de argint iesinda fac aluzie la familiile boieresti Ghica si Cantacuzino, familii care au detinut proprietati în localitate.

Din aceste familii se trage printesa Cleopatra Trubeskoi, care a detinut în Baicoi un palat si care a contribuit la ridicarea spirituala si culturala a localitatii prin ctitorirea unei biserici si prin înfiintarea unei scoli.

* Brâurile negresimbolizeaza titeiul, localitatea fiind cunoscuta prin activitatea de extractie a titeiului.

* Coroana murala, de argint, cu trei turnuri crenelate, semnifica faptul ca localitatea are rangul de oras.

[modifica] Note

Pentru mai multe detalii despre ultimele stiri din Ploiesti vizitati Imobiliare Ploiesti

Cele mai bune preturi pentru apartamente de vanzare in ploiesti

About the Author:

Imobiliare real estate Ploiesti si Agentii Imobiliare Ploiesti

Article Source: ArticlesBase.comploiesti-imobiliare-baicoi-bucuresti-ploiesti

Must Cartier Parfum
Must Cartier Parfum

Be Sociable, Share!